How to render bacon fat

How to render bacon fat

Or: Bacon Salted Caramel Ice cream Step 1. Yes, you read that right. Bacon. Salted. Caramel. Ice cream! Are you drooling yet (like Lex when I told him about my plans)? Or are you like Lou, screaming “Noooooh, why take 2 perfect things and mess them up???”. Well, let me tell you: I did NOT mess things up! If you’re wondering how I came up with this idea, this picture ended up on my facebook wall a few days ago:

piggy ice cream

How cute is this? Then someone commented: “Mmmm, look at that little bacon eating ice cream” and BAM….INSPIRATION! I instantly knew what I was going to do with that piece of (Italian) lard I bought 2 weeks ago! So let’s get on with the first step: render the lard. You can find many ways to render lard (in a crockpot, in the oven, in a pan, with water, without water) on the internet. I decided to keep it simple. In my case it doesn’t matter that it still tastes like bacon, as that’s exactly the taste that I’m after. You could just bake lots of bacon and collect the grease (filter it though!) in a jar.

The lard I bought contained: lard, salt, spices and herbs, nothing else (no conservation or other yuckie stuff) => as I was after a salty, baconey taste this was just fine; if you want your lard not to taste salty or like bacon, use uncured lard. I scraped of the spices and herbs with a knife (it was one big piece), then cut the lard into little cubes. Put the cubes in a heavy bottomed pan and put it on low heat (1). Stir occasionally. The lard will slowly start to melt (2). At first the cracklings will begin to float to the surface of the pan (3). Continue to gently stir the melted fat periodically, until the cracklings will sink to the bottom. Turn off the heat, line a fine mesh sieve with a 100% cotton cheesecloth and strain the melted fat. You can put the cracklings in the oven (+/- 20 minutes at 190°C – 375°F), they are lovely as a snack (4)! Poor the rendered bacon fat in a glass jar, let it cool to room temperature and then put it in the fridge. You can use this fat for cooking/baking (bake eggs in this fat instead of butter or oil!) and of course for making Bacon Salted Caramel 🙂 .

Ofte: Bacon Salted Caramel Roomijs Stap 1. Jawel, dat heb je juist gelezen. Bacon. Salted. Caramel. Roomijs! Ben je al aan het kwijlen (zoals Lex toen ik hem van mijn plan vertelde)? Of ben je eerder als Lou, die gilde “Neeeeeeeh, waarom 2 perfekte dingen om zeep helpen???”. Wel, laat me 1 ding al verklappen: ik heb het NIET om zeep geholpen! Als je je afvraagt hoe ik op dit idee kwam, een paar dagen geleden kreeg ik die foto van dat biggetje met ijsje hierboven op mijn facebook prikbord.

Hoe schattig is dat? En dan zei iemand: “Mmmm, kijk naar dat kleine “spekje” een ijsje eten” en BAM….INGEVING! Ik wist ineens wat ik ging doen met dat stuk (Italiaans) spekvet dat ik 2 weken geleden (op de Fiesta Europa) kocht! Dus nu Stap 1: reuzel maken van spekvet. Op het internet vind je vele manieren om reuzel te maken (in de slowcooker, in de oven, in een pan, met water, zonder water). Ik heb het eenvoudig gehouden. In dit geval maakt het niet uit als de reuzel nog naar spek proeft en ruikt, want dat is net de smaak die ik erin wil. Je zou ook gewoon véél spek kunnen bakken en het vrijgekomen spekvet (gefilterd) in een glazen pot kunnen bewaren.

Het spekvet dat ik kocht bevatte: spekvet, zout, kruiden en specerijen, verder niets (geen bewaarmiddelen of andere viezigheid) => aangezien ik voor een zoute speksmaak ging is dat net goed; maar als je reuzel wil maken die niet naar spek proeft moet je ongezouten spekvet gebruiken. Ik heb de kruiden en specerijen met een mes van de buitenkant van mijn blok spekvet geschraapt, en het dan in blokjes gesneden. Doe de blokjes in een pan met dikke bodem en zet de pan op laag vuur (1). Roer af en toe. Het vet zal zachtjes beginnen smelten (2). De kaantjes (stukjes vlees en zwoerd) komen eerst boven drijven (3). Blijf af en toe zachtjes roeren, en wacht tot the kaantjes naar de bodem van de pan zinken. Zet het vuur uit, leg een kaasdoek in een fijne zeef en zeef het vet. Je kan de kaantjes nu op een bakplaat in de oven leggen  (+/- 20 minuten op 190°C – 375°F), ze zijn erg lekker als snack (4)! Giet het gezeefde vet over in een glazen bokaal, laat afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar hem in de koelkast. Je kan dit spekvet gebruiken om te koken en bakken (bak eens een eitje in dit vet i.p.v. boter of olie!) en natuurlijk om Bacon Salted Caramel mee te maken 🙂 .

1 reactie op “How to render bacon fatVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.