Oven roasted sepia rings

Oven roasted sepia rings

As the heat is stuck in southern Europe – my kiddo’s in Sicily are nearly melting with temperatures over 40°C (105°F) as soon as 9 am! – the Belgian summer is wet and cold and feels more like autumn. So at least I try to put some sun in our food. As I grew up with an Italian dad I’m used to eating squid since I was a kid and I still love it. I still remember the thrill of eating “muddy spaghetti” as a child, when my mom made pasta sauce not only with the sepia, but also colored the tomato sauce with their ink. Today I only used the body’s, cut in rings.

  • 1 kg sepia cuttlefish, cleaned, skinned and cut in rings
  • 2 shallots, chopped
  • 2 cloves of garlic, chopped
  • a handful of leaf parsley, chopped
  • 5 leaves of basil, chopped
  • freshly ground pepper, salt and chili flakes to taste
  • olive oil
  • juice of 1 lemon

Mix all the ingredients in a bowl, cover and put in the fridge for at least one hour.  

Preheat the oven to 390°F (200°C). Strain most liquid and put the sepia in an oven casserole.  Sprinkle with about 3 tablespoons of almond flour, a little salt, freshly ground pepper and some more chopped parsley. Cook in the oven for 25 – 35 minutes, until sepia is tender (but make sure not to overcook, as they will become tough and rubber-like!).

I served the sepia with ovenroasted sweet potatoes and eggplant.

De warmte zit vast in Zuid-Europa – onze kinderen in Sicilië zijn nog net niet gesmolten bij  temperaturen over de 40°C al om 9u ‘s ochtends! – en de Belgische zomer is nat en koud en voelt eerder aan als herfst. Dus probeer ik de zon maar op tafel te toveren, met lekker zuiders eten. Opgroeien met een Italiaanse papa leerde me al vroeg kennis maken met inktvis en ik eet het nog steeds graag. Ik herinner me nog hoe spannend ik het vond om “modder-spaghetti” te eten als kind, als mama pastasaus maakte met niet alleen stukken inktivs, maar de saus ook zwart kleurde met de zakjes inkt. Vandaag gebruik ik de inkt niet, enkel de lijven in ringen gesneden.

  • 1 kg sepia inktvis, gekuist en in ringen gesneden
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • een handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • 5 blaadjes basilicum, fijngehakt
  • versgemalen zwarte peper, zout en chilivlokken naar smaak
  • olijfolie
  • sap van 1 citroen

Meng alle ingrediënten in een kom, dek af en zet minstens 1 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200°C. Laat de inktvis kort uitlekken en leg hem dan in een ovenschotel. Besprenkel met ongeveer 3 eetlepels amandelmeel, zout, versgemalen zwarte peper en nog wat gehakte peterselie. Zet  25 – 35 minuten in de oven, tot de sepia zacht is (niet te lang want dan wordt hij taai!).

Ik gaf er gepofte zoete aardappel en geroosterde aubergines bij.

0 reacties op “Oven roasted sepia ringsVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.