Pecan-datecake with cinnamon and chocolate

Pecan-datecake with cinnamon and chocolate

When I saw the recipe for Apple-cinnamon cake on Levine’s blog a few days ago I knew I had to “paleolize” it (or at least give it a try). Today I gave it a try and I’m really happy with the result.  Even my mom liked it 🙂 . I made one half with apple and the other without, because my kiddo’s are picky and Lou doesn’t like apples in cake (luckily he does eat them raw!) while Lex loves it (and even more raw). My version of this recipe is completely grain-free and has less sugar than the original recipe, while still satisfying the sweet tooth.

For the topping:

  • 3 dates (no added sugar), soaked in boiling water for about 15 minutes, then drained and cut in small pieces
  • 1/4 teaspoon cinnamon
  • 1 ounce (30 gr) pecans, chopped

For the cake:

  • 0.33 lb (150 gr) almond meal (ground almonds)
  • 0.11 lb (50 gr) chestnut meal
  • 0.11 lb (50 gr) arrowroot powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon baking powder (glutenfree, I used tartric acid)
  • 1/2 teaspoon sodium bicarbonate
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • pinch of nutmeg
  • 0.25 lb (115 gr) soft unsalted butter
  • 0.11 lb (50 gr) coconut palm sugar
  • 0.11 lb (50 gr) dates (no added sugar), soaked in boiling water, then drained and chopped
  • 0.11 lb (50 gr)  honey
  • 2 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla powder
  • 1/8 cup buttermilk (can be replaced with almond milk)
  • 1 apple, cut in small cubes
  • 0.11 lb (50 gr) pecans, coarsely chopped
  • 0.10 lb (45 gr) dark chocolate chips

Preheat the oven to 355°F (180°C).  Line a cake tin (+/- 8 inch long – 21 cm).

Mix the ingredients for the topping in a small bowl and set aside.

In a large bowl mix the almond and chestnut meal, arrowroot, baking powder, bicarbonate, cinnamon and nutmeg. Mix the butter with the coconut palm sugar until fluffy.  Add the dates and honey and mix well. Add the eggs one by one, adding the second one only after the first is fully incorporated. Add the vanilla. Add the nut-flour mixture alternating with the buttermilk (or almond milk), with the mixer on low (or with a spatula). Add the apple, pecans and chocolate chips with a spatula and pour in the lined cake tin. Smooth the top of the cake with the back of a spoon and sprinkle with the topping.

Bake 50 – 60 minutes or until a skewer comes out clean. Take the cake out of the oven and let it rest 10 minutes. Remove the cake to a wire rack and let it cool.

Toen ik een paar dagen geleden het recept voor Appelcake met kaneel en chocolade zag op Levine’s blog wist ik dat ik een “paleo-versie” moest maken (of tenminste toch proberen). Vandaag heb ik het geprobeerd en ben meer dan tevreden. Zelfs mijn mama lust hem 🙂 .  Ik maakte de helft met en de helft zonder appel, want mijn kinders kunnen nogal moeilijk doen: Lou houdt niet van appels in cake (gelukkig eet hij ze wel rauw!) terwijl Lex het wel lust (en rauw zelfs nog meer). Mijn versie van het recept is volledig granenvrij; er zit ook minder suiker in terwijl mijn zoetebekken die extra suiker niet missen.

Voor de topping:

  • 3 dadels (zonder toegevoegde suiker), 15 minuten geweekt in kokend water, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 30 gr pecan noten, in stukjes gehakt

Voor de cake:

  • 150 gr amandelmeel (fijngemalen amandelen)
  • 50 gr kastanjemeel (bij de natuurwinkel)
  • 50 gr arrowroot poeder (bij de natuurwinkel)
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder (glutenvrij, ik gebruik wijnsteenzuur bakpoeder van bij de natuurwinkel)
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • snufje muskaatnoot
  • 115 gr zachte ongezouten boter
  • 50 gr kokos palmsuiker (gula java, bij de natuurwinkel)
  • 50 gr dadels (zonder toegevoegde suiker), 15 minuten geweekt in kokend water, uitgelekt en heel fijn gehakt
  • 50 gr  honing
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract of poeder
  • 30 ml karnemelk (eventueel vervangen door amandelmelk)
  • 1 appel, in blokjes
  • 50 gr pecannoten, grof gehakt
  • 45 gr pure chocolade chips

Verwarm de oven voor op 180°C.  Bekleed een cakevorm van ongeveer 21 cm met bakpapier (of gebruik een siliconen cakevorm).

Meng de ingrediënten voor de topping in een kommetje en zet opzij.

Meng in een grote kom het amandelmeel, kastanjemeel, arrowrootpoeder, bakpoeder, bicarbonaat, kaneel en nootmuskaat. Mix de boter en kokos palmsuiker tot ze luchtig zijn.  Voeg honing en dadels toe en meng goed. Voeg de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het eerste geheel is opgenomen. Meng het vanille extract erdoor. Voeg afwisselend een deel van het notenmeelmengsel en de karnemelk (of amandelmelk) toe, met de mixer op lage stand (of met een spatel). Spatel de appelblokjes, pecannoten en chocolade chips onder het beslag en giet het in de beklede cakevorm. Strijk de bovenkant van de cake glad met de achterkant van een lepel en strooi de topping erover.

Bak gedurende 50 à 60 minuten in de oven, of tot een prikker er droog uitkomt.  Haal de cake uit de oven en laat in de vorm 10 minuten rusten.  Haal uit de vorm en laat verder afkoelen.

3 reacties op “Pecan-datecake with cinnamon and chocolateVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.