Na de “quick ’n dirty” variant, nu de ‘low ’n slow’ versie. Om deze focaccia te maken moet je 2 dagen op voorhand beginnen. We beginnen met het maken van een ‘moederdeeg’ of poolish. Dit is een mengsel van egale delen water en bloem, met een klein beetje gist. Dit moet 24u rusten. Daarna maken we het deeg, met (een deel van) de poolish en gist. Dit moet ook weer een nachtje rusten in de koelkast. Pas op dag 3 wordt de focaccia gebakken. De rijkere smaak is het wachten wel waard!
Heerlijk bij een zomerse lunch met Italiaanse charcuterie (prosciutto cotto e crudo, coppa, salame, mortadella….) en een slaatje, of bij een Insalata Caprese met echte buffelmozzarella, mmmmm!

- 100 gr rijstmeel
- 100 ml lauw water
- 3 gr verse gist of 1 gr droge gist
- 500 gr glutenvrije bloemmix met wei zie https://www.oerlekkereten.be/recipe/glutenvrije-bloemmix-met-wei/
- 15 gr fijn zeezout
- 15 gr rietsuiker
- 15 gr verse gist of 7 gr droge gist
- 400 ml lauw water
- 100 gr poolish
- 75 ml extra vergine olijfolie
- 7 gr fijn zeezout
- 25 ml water
- 25 ml extra vergine olijfolie
- Doe het water in een glazen bokaal of pot, los hierin de gist op en voeg de gezeefde bloem toe. Meng onder elkaar. Zet een deksel los op de pot of dek af met plastiek folie. Zet in de koelkast en laat 24u rusten.
- Doe het zout onderaan in een diepe kom (liefst van een keukenmachine). Zeef de bloem erover.
- Los de gist met de suiker op in het lauwe water. Laat 5 minuten rusten.
- Giet de olijfolie, het water met de gist en de suiker en 100 gram van de poolish over de bloem in de kom van de keukenmachine. Meng gedurende 5 minuten op medium snelheid met de platte menghaak. Het resultaat is een zacht, semi-vloeibaar deeg. Als het te droog is nog wat water toevoegen.
- Dek af met plastiek folie en laat 1u rijzen. Zet de kom dan minstens 12u in de koelkast.
- Haal de kom uit de koelkast. Doe bakpapier in een platte langwerpige bakplaat (+/- 25x45 cm). Giet het deeg in deze bakplaat en strijk het met een spatel uit. Laat 1,5 u rijzen op een warme,tochtvrije plaats.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Meng het zout met het warme water tot het zout zo goed als opgelost is. Doe de olijfolie erbij en meng met een kleine garde. Giet dit over het deeg en smeer uit met een penseel. Duw met je vingertoppen in het deeg om er 'putjes' in te vormen. Strooi oregano over de focaccia.
- Bak gedurende 25 minuten. Verlaag de temperatuur in de oven naar 200°C en bak nog 10 minuten.
- Laat afkoelen op een plank.
Je kan de focaccia bedekken met kruiden die je zelf lekker vindt, bv. rozemarijn, tijm, marjolein enz. Je kan er ook halve kerstomaatjes over verdelen, ui in ringen, schijfjes knoflook enz. Of je kan er sesamzaad of maanzaad over verdelen.
0 reacties op “Focaccia tradizionale met oregano”Voeg die van jou toe →