Coleslaw, of koolsla, het is zo’n bijgerechtje dat ik zowel in de zomer als de winter wel vind smaken. Maar helaas ben ik in huis de enige die het lust. Erg is dat eigenlijk helemaal niet, want het blijft zeker een 3-tal dagen lekker, zelfs knapperig, wat je van andere slaatjes niet kan zeggen. En nu ik weer terug lowcarb 100% paleo aan het eten ben zorgt het ervoor dat ik zeker genoeg groenten binnen krijg op 1 dag. Ik maak de hoeveelheid hieronder, en eet die dan in de loop van 3 dagen op als lunch, of als extra groenten bij het avondmaal. Als lunch met wat gerookte vis, overschotje vlees of gekookt eitje erbij. Ik nam de Coleslaw van La Belle au Bois (die ik op twitter volg) als voorbeeld, en maakte de dressing zuivelvrij. Er een mooie foto van maken is me vooralsnog niet gelukt, dus moeten jullie het met dit mooie plaatje doen 😉 . Je kan verse groenten gebruiken, maar het kan ook prima met zakjes voorgesneden groenten.
Photo by NeONBRAND on Unsplash
- 400 gr geraspte witte of rode kool zie Nota's onderaan
- 200 gr geraspte groenten zie nota's onderaan
- 50 gr gehakte noten en/of zaden walnoten, pecans, hazelnoten, geroosterde pijnboompitten, sesamzaad,...
- 50 gr bosuitjes in fijne ringetjes
- 1 handvol rozijnen geweld in water
- 2 teentjes zwarte knoflook zie nota's
- 3 flinke eetlepels kokosyoghurt vb van Abbot Kinney
- 2 eetlepels paleo mayonnaise
- 1 limoen sap
- 1 theelepel dijon mosterd
- zwarte peper versgemalen, naar smaak
- 0.5 theelepel zeezout
- 1 avocado met een vork geplet, facultatief
- groene kruiden vers of gedroogd, naar smaak
- Meng de groenten in een ruime kom.
- Meng in een aparte kom alle ingrediënten voor de dressing. De avocado kan je weglaten, of je kan hem gebruiken om de mayonnaise te vervangen. Je kan hier nog verse of gedroogde groene kruiden toevoegen, naargelang welke groenten gebruikt werden of wat je erbij wil eten. Bv dille (bij zalm), chilivlokken voor wat extra pit,...
- Meng de dressing onder de groenten. Bewaar in een grote glazen kom die je luchtdicht kan afsluiten.
- Doe een portie op je bord en werk af met noten en/of zaden, extra kruiden, wat ringetjes bosui,....
Je kan variëren met witte en rode kool en andere geraspte groenten.Ik maakte hem al met een mengsel van witte kool en geraspte wortelen (leuk met zowel oranje als paarse wortels voor extra kleur); rode kool en geraspte rode biet. Andere groenten die er goed bijpassen zijn fijngesneden venkel, bleekselder, lente-uitje in fijne ringetjes,... Kijk voor meer variaties in het recept van La Belle au Bois.
Ik gebruik zwarte (gefermenteerde) knoflook voor de dressing. Deze heeft een zachte, gekarameliseerde smaak die niet overheersend wordt als je hem laat staan. Je kan ook gepofte knoflook gebruiken. Verse knoflook zou ik alleen gebruiken als je de hele portie ook opeet, want die kan gaan overheersen als je het een paar dagen laat staan.
0 reacties op “Zuivelvrije coleslaw”Voeg die van jou toe →