Gravad lax of gravlax is een Scandinavische specialiteit. Hiervoor laat men zalm marineren in een mengsel van zout, suiker en kruiden. De zalm moet een paar dagen ‘rijpen’ in deze marinade. Het resultaat is een explosie van smaken en een zalm die op je tong smelt, in niets te vergelijken met wat je in de winkel vindt! Het is maar 10 minuutjes werk dat je 3 dagen op voorhand moet doen, en op de dag zelf moet je enkel de zalm nog in dunne plakjes snijden. Ideaal voor een feestelijk voorgerecht.
Ingrediënten
Voor de marinade:
- 4 eetlepels ongeraffineerd grof zeezout
- 4 eetlepels ongeraffineerde rietsuiker
- 3 eetlepels fijne dijonmosterd
- 2 eetlepels gin
- dille genoeg om de hele zalm te bedekken
Zalmfilet op vel
- 1 kg zalmfilet op vel
Porties: personen
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
- Leg de zalm met de velkant naar onder in een grote schotel (best geen metaal, maar glas of steen). Wrijf de marinade in de zalm. Bedek de hele zalm met dille.
- Draai de zalm nu om, zodat de velkant boven ligt.
- Bedek de zalm met een eerste laag plastic folie, zorg dat de folie de vis goed afdekt. Bedek met een 2de laag plastic folie. Leg gewichten op de vis (bv. koelelementen uit de koelbox, of een kleinere glazen schotel gevuld met water ofzo), zodat de vis goed in de dille en marinade geduwd wordt, en zet in de koelkast. Laat 2 à 3 dagen staan.
- Haal de vis uit de koelkast en verwijder de dille. Leg de vis met velkant naar onder op een plank en veeg schoon met keukenpapier.
- Snijd er met een scherp fileermes schuine, dunne sneetjes af.
- Serveer met een slaatje, bv. een rucolaslaatje, of een slaatje van witloof, appel en walnoot met dressing van olijfolie en frambozenazijn.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe
0 reacties op “Gemarineerde zalm”Voeg die van jou toe →