
Leven in lockdown is in ons gezin geen straf. De jongste zoon mist zijn maten wel, en vooral zijn muziekschool. En hij maakt zich wel een beetje zorgen over het einde van het schooljaar: hij wil heel graag geslaagd zijn en in september aan de hogeschool gaan studeren. Maar verder geen grote problemen: we zien elkaar (nog steeds) graag en de zonen kibbelen niet meer dan anders als ze samen iets moeten doen. Toen duidelijk werd dat ze minstens 5 weken thuis zouden zijn van school hebben we beslist dat zij elke dag zouden koken. Aan het einde van deze lockdown zouden ze dan heel wat meer zelfvertrouwen hebben in de keuken, en een arsenaal aan gerechten dat ze kunnen bereiden. Soms help ik, soms geef ik hen enkel een recept. En dan is het natuurlijk fijn als ik gewoon naar deze site kan verwijzen. Gisteren kookten de zonen deze kip in zoetzure saus, dus hoog tijd om die hier eens toe te voegen, zodat ze het recept een volgende keer gewoon zelf kunnen volgen.
- 1 kg kipfilets in blokjes gesneden
- 1 groot blik ananas in eigen nat in ringen of stukjes
- 2 sjalotten gesnipperd
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 1 gele paprika in blokjes gesneden
- 1 oranje paprika in blokjes gesneden
- 2 eetlepels tomatenconcentraat
- 3 eetlepels gembersiroop
- 3 eetlepels azijn rijstazijn, ume plumazijn of appelazijn
- 1 eetlepel garam masala kruiden
- fijn zeezout naar smaak
- versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 eetlepels zetmeel maiszetmeel, arrowroot, tapioca of kudzu
- 1 eetlepel vetstof ghee, boter, olijfolie
- Giet de ananasblokjes in een zeef en vang het sap op. Laat ze uitlekken. Kruid de kippenblokjes met de garam masala, zout en peper.
- Verhit de vetstof in een wok of kookpot met dikke bodem. Bak de gekruide kippenblokjes tot ze licht beginnen te bruinen. Voeg de sjalotten en paprikablokjes toe en sauteer tot de uiten glazig zijn.
- Voeg de tomatenconcentraat, het opgevangen ananassap, de gembersiroop en de azijn toe en roer goed door. Laat het ongeveer 5 minuten sudderen.
- Voeg de ananas toe en laat nog 5 minuten sudderen, tot het vlees en de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout. Bind met het zetmeel dat je eerst hebt losgeroerd met een beetje water.
- Serveer met (bloemkool)rijst.
0 reacties op “Kip in zoetzure saus”Voeg die van jou toe →