Kill all the bugs thee, de upgrade

Kill all the bugs thee, de upgrade

Al jarenlang drink ik bij het opkomen van de minste keelkriebel of hoest mijn Kill all the bugs thee. En hij was goed, maar niet goed genoeg. Dit jaar ben ik een “upgraded versie” beginnen maken, en heb hier regelmatig van gedronken. Het resultaat? Ik heb deze winter nog geen griep of verkoudheid of zelfs maar een snotvalling gehad! Toeval? Kan zijn, nochtans swingen mijn stress niveaus regelmatig de pan uit (nieuwe studies, examens en dat met een lichte drang tot perfectionisme, in combinatie met familiale stress èn bijnieruitputting, a perfect storm zeg maar), wat normaal gezien niet bevorderlijk is voor mijn immuunsysteem.

Kill all the bugs thee

Waarom is deze thee zo gezond? Ik herhaal vanuit mijn vorige blogpost en vul aan:

 • Kurkuma: ook wel geelwortel of koenjit genoemd is de wortel van de Curcuma longa en wordt al 4000 jaar gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Studies hebben aangetoond dat kurkuma infecties en zelfs sommige kankers helpt bestrijden, ontstekingsremmend werkt en helpt bij het de spijsvertering.
 • Zwarte peper: Kurkuma alleen wordt door ons lichaam moeilijk opgenomen. Zwarte peper helpt ons lichaam de curcumine beter in het bloed op te nemen.
 • Gember: de wortelstok, of rhizoma, van de plant Zingiber officinale wordt al sinds de oudheid als medicijn gebruikt in Aziatische, Indische, en Arabische traditionele geneeskunde. In China wordt gember bijvoorbeeld al meer dan 2000 jaar gebruikt om de spijsvertering te helpen en maagproblemen, diarree en misselijkheid te behandelen. Gember werd ook gebruikt om artritis, kolieken en hartproblemen te behandelen. Het wordt ook gebruikt als behandeling bij verkoudheid, griepachtige symptomen, hoofdpijn en pijnlijke menstruaties.
 • Kaneel: kaneel werd ook al lang voor onze jaartelling in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt, tegen verkoudheid maar ook bij maagproblemen (misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid) en zelfs menstruatiekrampen.
 • Steranijs: dit stervormige kruid werd ook al in de Chinese geneeskunde gebruikt tegen het verkoudheidsvirus. Het bevat antivirale, antibacteriële en antischimmel eigenschappen. Blijkbaar bevat steranijs shikiminezuur, dat ook gebruikt wordt in het antivirusmiddel tamiflu.
 • Kardemom wordt in de traditionele geneeskunde vooral gebruikt bij problemen met de spijsvertering.
 • Zoethout: In de traditionele en Ayurvedische geneeskunde werd zoethout al gebruikt om hoest tegen te gaan: het slijm komt sneller los. Zoethout werd ook gebruikt bij keelpijn. Wat voor mij persoonlijk erg interessant is, is dat zoethout werd gebruikt bij de behandeling van de Ziekte van Addison (bijnieruitputting). De werkzame stof van zoethout, glycyrrhizine, is verwant aan cortisol.
 • Honing: Wetenschappers hebben onthuld dat honing krachtige anti-bacteriële eigenschappen heeft. Bij sommige soorten bacteriën werkt honing zelfs beter als antibiotica, en daarbij is honing niet-toxisch. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als behandeling van keelpijn en hoest, en volgens recente onderzoeken werkt het minstens zo goed als de meeste hoestsiropen.

Bronnen:

 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/99133-de-geneeskracht-van-kaneel.html
 • http://www.umm.edu/altmed/articles/ginger-000246.htm#ixzz2GdzOe2SG
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/39579-kurkuma-goudgeel-gezondheidskruid.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/114620-de-geneeskracht-van-steranijs.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/114621-de-geneeskracht-van-kardemom.html
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104040-de-geneeskracht-van-zoethout.html
Kill all the bugs thee, de upgrade
Recept Afdrukken
Kill all the bugs thee, de upgrade
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
 1. Snijd de gember en verse kurkuma in schijfjes, doe ze in een kookpot samen met de kaneelstokken en het in stukken gebroken zoethoutstokje.
 2. Doe de overige kruiden (steranijs, peperbollen, kardemompeulen) in een vijzel en kneus de kruiden, zodat de etherische oliën makkelijker vrij kunnen komen.
 3. Doe alles (behalve de honing!) in de kookpot met 2,5 liter water. Breng aan de kook, maar pas op, blijf bij de pan! Als het begint te koken gedraagt het zich als melk en kan overkoken.
 4. Zet het vuur laag, zodat het water nog amper bubbelt. Laat 30 minuten trekken.
 5. Schenk door een zeef in een kop en laat lichtjes afkoelen voor je de honing bijvoegt. De thee is ook zonder honing erg lekker, en zelfs koud is hij nog lekker.
 6. Giet de rest van de pot over in een thermos of glazen fles. Bewaar de glazen fles in de koelkast. Blijft 3 dagen goed in de koelkast.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 reacties op “Kill all the bugs thee, de upgradeVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.