Vandaag ben ik jarig, dus ik trakteer! Mijn kadootje voor julie is een paleo Banoffee Pie die niet enkel gluten/granenvrij is maar ook nog eens zonder melkproducten! En nee, het is niet eens moeilijk om te maken. Mijn broer had voor het eerst Banoffee pie geproefd op reis in de UK verschillende jaren geleden. Toen hij terug thuis kwam vroeg hij me eens of ik dat voor hem kon maken; ik vond redelijk snel een eenvoudig recept dat ook lekker was. Maar het recept voor banoffee pie vraagt om toffee, die wordt gemaakt door een blik gezoete, gecondenseerde melk in een kokend water te laten koken gedurende een 3-tal uren; het is eigenlijk een laagjestaart: een laag korstdeeg, een laag toffee, een laag bananenschijfjes bovenop een flinke laag opgeklopte slagroom. Ik dacht dat ik nooit meer banoffee pie zou eten. Maar dit jaar is het me toch gelukt om er een paleo-versie van te maken, en wauw, wat is hij lekker! Lex is er stapelzot van en zou de hele taart opeten als hij de kans kreeg (maak je geen zorgen, ik zorg er wel voor dat ik ook een stuk voor mezelf houd :p ). De toffee is helemaal niet moeilijk om te maken, het is maar een heel klein beetje meer werk dan een blik gecondenseerde melk te laten koken en duurt maar een fractie van die tijd! Het recept hieronder geeft je 2 opties voor de korst: de ene gezoet met honing, de andere met medjool dadels. Let wel, het is niet “gezond” uiteraard! Maar het is mijn verjaardag, dus ik wil een stuk taart en zal het opeten ook 🙂 .
- 50 gr amandelmeel
- 135 gr kokosmeel gezeefd
- 0,5 theelepel zeezout
- 0,5 theelepel natriumbicarbonaat
- 100 gr vetstof kokosolie, reuzel, ghee of boter
- 150 gr honing OF 150 gr medjool dadels, ontpit en in stukjes
- 2 eieren 3 als je dadels gebruikt!
- 1 snuf vanillepoeder
- 100 gr vetstof kokosolie, reuzel, ghee of boter
- 250 ml kokosmelk volvet, enkel kokos en water, geen andere toevoegingen; op kamertemperatuur
- 250 ml esdoornsiroop op kamertemperatuur
- 3 à 4 bananen in schijfjes
- 1 groot blik kokosroom zie notities
- 1 à 2 eetlepels zoetstof naar keuze en smaak honing, kokosbloesemsuiker, esdoornsiroop
- 1 theelepel vanillepoeder
- pure chocolade in schilfers, naar smaak
- Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed de bodem van een springvorm van +/- 22 cm diameter met bakpapier.
- Meng het amandelmeel, de kokosbloem, zout en natriumbicarbonaat in een kom.
- Doe de kokosolie, honing OF dadels, eieren en vanille in een blender en mix tot een glad beslag.
- Giet de vochtige ingrediënten uit de blender bij de droge ingrediënten in de kom en meng met een houten spatel tot een homogeen deeg.
- Leg het deeg in de springvorm, maak je handen nat met koud water en duw nu het deeg met je vingers uit tot een dunne, egale laag op de bodem van de springvorm.
- Leg een stuk bakpapier bovenop het deeg, leg er bakparels op (keramische parels om blind te bakken) en bak de korst 15 minuten. Haal uit de oven, verwijder de bakparels en het bakpapier en laat de korst op een rooster afkoelen.
- Maak ondertussen de toffee: smelt het vet in een pannetje met dikke bodem. Voeg voorzichtig de esdoornsiroop toe en meng met een garde. Breng aan de kook op middellaag vuur en laat het zo'n 5 minuten sudderen, roer af en toe met de garde.
- Voeg heel voorzichtig de kokosmelk toe (het moet op kamertemperatuur zijn, anders gaat het spetteren en kan je je verbranden!). Breng terug aan de kook, roer regelmatig met de garde. Laat op middelhoog vuur inkoken, het mag flink bubbelen maar niet uit de pan lopen natuurlijk.
- Roer regelmatig met de garde en laat het indikken tot een dikke stroop, dit duurt ongeveer 20 à 30 minuten.
- Leg de korst op een mooi bord. Leg de ring van de springvorm (of een bakring als je dat hebt) terug rond de korst (dit zorgt ervoor dat de vulling op je bodem blijft en er niet af loopt op het bord). Giet de warme toffee op de korst en verspreid hem met een spatel. Laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast (ong. 1u).
- Leg de bananenschijfjes op de afgekoelde toffee.
- Doe de kokosroom in een kom met de zoetstof en vanille en klop hem op. Giet de opgeklopte kokosroom op de bananen en spreid voorzichtig met een spatel uit.
- Zet de banoffee pie in de koelkast voor tenminste 2 uur. Haal hem ongeveer 15 à 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast en haal dan de ring ook weg. Bestrooi met chocoladeschilfers.
Ik gebruik de grote blikken Aroy-D kokosroom van 560 ml. Als je dit niet hebt kan je 2 blikjes kokosmelk een nacht ondersteboven in de koelkast zetten. Draai ze dan voorzichtig om, doe ze open en giet het kokoswater eruit. Dit kan je bv. in een smoothie gebruiken. Schep daarna de overgebleven kokosroom in een kom.
0 reacties op “Paleo Banoffee Pie”Voeg die van jou toe →