Deze zuivelvrije fudge is een lekker snoepje om na het kerstdiner bij de koffie of thee te serveren. Of misschien kan je ze wel maken om cadeau te geven, in een mooie glazen pot. Ik nam ze gisteren mee naar het huwelijksfeest van mijn broer en schoonzus, en zag al snel de bodem van de doos in zicht komen! Eén tip: maak ze als je gasten krijgt of deel ze uit, want ze zijn te gevaarlijk om in huis te houden. En ondanks dat ze gemaakt zijn met paleo-proof ingrediënten, gezond zou ik het niet direct noemen. Maar lekker zijn ze wel!
Als je de noten en het vanillepoeder weglaat is dit recept ook geschikt voor mensen die het AIP protocol volgen.
- 125 gr kokosboter of santen zie onderaan om zelf te maken!
- 250 gr esdoornsiroop
- 200 gr cacaoboter fijngehakt
- 50 gr ghee
- 1 snuf bourbon vanillepoeder
- 1 snufje zeezout
- 75 gr walnoten
- 75 gr droge veenbessen (gezoet met appelsap)
- Breng de esdoornsiroop in een kookpot met dikke bodem aan de kook, zet het vuur zacht en laat het zachtjes pruttelen, tot de siroop tot ongeveer de helft ingekookt is.
- Laat ondertussen de cacaoboter en ghee au bain marie smelten.
- Laat indien nodig de kokosboter smelten (als je deze vers maakt volgens instructies onderaan is dit niet nodig). Roer de zachte kokosboter onder de esdoornsiroop, op zacht vuur.
- Voeg nu beetje bij beetje de gesmolten vetten bij de esdoornsiroop (die nog steeds op zacht vuur staat). Roer steeds tot het vet opgenomen is. Ga door tot alle cacaoboter/ghee opgenomen is en je een egale crème krijgt.
- Haal de pot van het vuur. Roer er de walnoten en veenbessen onder.
- Bekleed een vorm van 20x20 cm (of 2 cakevormen van 10x20 cm) met bakpapier. Giet de fudge hierin. Klop de vorm(en) even op het aanrecht, zodat eventuele luchtbellen naar boven komen.
- Zet in de koelkast en laat minstens 4u afkoelen. Haal de fudge dan voorzichtig uit de vorm(en) en snijd met een scherp mes in blokjes. Bewaar in de koelkast.
Als je geen kokosboter of santen vindt kan je dit heel eenvoudig zelf maken: doe 125 gr kokosrasp in een blender of keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot de kokosrasp verandert in kokosboter. Dit kan tot 10 à 15 minuten duren. Veeg af en toe de randen van de keukenmachine/blender schoon met een spatel.
0 reacties op “Paleo fudge met veenbessen en walnoten”Voeg die van jou toe →