Pizza

Pizza

In de paleo-wereld circuleren veel recepten om pizza-bodems te maken van bloemkool (been there, meh) of gehakt (done that, veel te zwaar). Maar eerlijk, mijn Italiaans hart krijgt het er warm noch koud van.  Een hele tijd maakte ik dan ook pizza-bites van geroosterde aubergine. Die vind ik nog steeds erg lekker. Maar soms, heel soms wil ik gewoon een pizza zoals mijn papa die kan maken. En regelmatig worden we ook bij mijn ouders uitgenodigd om papa’s pizza te eten. En hoe lekker ook het alternatief, dan wil ik gewoon pizza met een bodem van deeg, punt.

Na wat ‘trial and error’ ben ik tot dit recept gekomen. Ik gebruik dit nu standaard als ik een ‘echte’ pizza wil. Het is niet helemaal ‘the real deal’, maar komt toch al aardig in de buurt! Ik maak 4 bodems, waarvan ik er telkens 3 invries: in plastiek folie inpakken met een stuk bakpapier ertussen (zodat ze niet aan elkaar gaan kleven). Half uur voor het bakken uit de diepvriezer nemen en smullen maar!

Pizza met rucola, prosciutto, grana en buffelmozzarella
Pizza met rucola, prosciutto, grana en buffelmozzarella

Een korte preek: ook al zijn alle ingrediënten 100% paleo (behalve de kaas die je op de pizza legt uiteraard), je weet uiteraard al wel dat het evengoed geen gezonde voeding is. Ga je elke week pizza eten, dan ben je niet zo fantastisch goed bezig. Maar af en toe? Daar zie ik alvast geen graten in!

Pizza
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 pizza's 25 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 + 15 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
4 pizza's 25 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 + 15 minuten 1 uur
Pizza
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 pizza's 25 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 + 15 minuten 1 uur
Porties Prep Tijd
4 pizza's 25 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10 + 15 minuten 1 uur
Ingrediënten
Porties: pizza's
Instructies
  1. Los de gist op in 250 ml lauw water. Laat 10 minuten staan, totdat de gist begint te schuimen.
  2. Doe het zou onderaan in de mengkom, voeg alle overige ingrediënten aan de kom toe. Voeg als laatste het water-gist mengsel toe. Begin te kneden (met de hand of met de kneedhaak van de keukenmachine).
  3. Voeg zoveel water toe als nodig om een homogeen deeg te maken dat niet meer aan de kom kleeft.
  4. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Bol ze op en leg ze op een houten plank die met cassavemeel bestoven is. Dek af met een handdoek en laat 1 uur op een warme plaats rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed 4 bakplaten met keukenpapier (of zoveel als er in de oven passen, je kan de pizza's ook 2 per keer bakken).
  6. Bestuif je werkvlak met cassavemeel, neem 1 bolletje, druk het plat en rol het uit met de deegrol. Bestuif regelmatig met cassavemeel opdat het niet blijft kleven. Rol de lap op je deegrol en leg hem zo op een bakplaat. Herhaal dit met de andere bollen (of zoveel er in 1 keer in je oven passen).
  7. Bak 10 minuten in de oven.
  8. Haal de bodems uit de oven en bedek ze nu met: tomatenpassata, blokjes mozzarella, oregano, ansjovisjes, olijfolie en al wat je hartje verder nog begeert. Zet terug in de oven en bak nog 15 minuten, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Notities

De pizza op de foto is voor het bakken enkel met passata, oregano en olijfolie bedekt. De rucola, parmezaanschilfers, prosciutto en stukken buffelmozzarella zijn pas na het bakken toegevoegd.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

4 comments on “PizzaAdd yours →

  1. Wat is physillium dinges???
    En cassavemeel waar vind ik dat?
    Als ik zelf eens zin heb in een pizza, maak ik er ene met gewone tarwebloem, en geniet ik ervan, maar die van u ziet er toch ook wel heel lekker uit! Heel benieuwd!

    1. Hey Christa, cassavemeel koop ik bij de Turkse/Marokkaanse/Indische winkeltjes in Antwerpen (buurt van Sint-Jansplein). Als je een chinese supermarkt in de buurt hebt zullen ze dat daar ook misschien verkopen.
      Psyllium husk is vlozaadvezel. Het heeft zowat hetzelfde effect als lijnzaad, het zorgt voor een beetje “lijm” zodat je deeg beter blijft kleven (ter vervanging van gluten). Je kan het in de natuurwinkel kopen (of bij Pit & pit). Je zou het dus kunnen vervangen door gemalen lijnzaad.

  2. Heb hem net gemaakt maar bodem hopeloos mislukt. Was niet te eten. Gist ging niet schuimen. Vraag me af wat er dan fout gaat. Ook na een uur rijzen gebeurde er niets met het deeg.
    Alleen de rand was gaar en keihard en verder was de bodem klef en net ongare pasta.
    Wat doe ik niet goed!

    1. OK, even proberen troubleshoooten:
      1. gist ging niet schuimen: was het water lauw, niet te koud niet te warm? Eventueel kan je een koffielepeltje suiker of esdoornsiroop bijvoegen om de gist te “voeden”.
      2. cassavemeel rijst niet zoals tarwemeel, omdat er uiteraard geen gluten inzit. Het deeg wordt normaal gezien net een beetje ‘zachter’.
      3. Het deeg zo dun mogelijk uitrollen, want anders wordt hij inderdaad niet gaar. Indien je merkt dat de bodem nog te klef is na 10 minuten, nog eens 5 minuten in de oven terug zetten (elke oven is anders!). Zorg ervoor dat de bodem al echt bijna gaar is voor je hem gaat beleggen. Als de randen al te bruin worden kan je deze afdekken met aluminiumfolie.
      4. Beleg de bodem niet te vol! Een heel dun laagje tomaat, niet overdrijven met mozzarella (zeker niet als je buffelmozzarella gebruikt, laat deze ook zeker eerst goed uitlekken voor je hem op je pizza legt!), want anders wordt de bodem te klef.
      Deze pizza is sowieso wat taaier dan ‘normale’ pizzabodems, dat is moeilijk te vermijden.
      Ik hoop dat ik je hiermee wat geholpen heb!
      Groetjes,
      Candy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.