Torta de almendra y naranja sanguina

I love blood oranges. Really. LOVE them. I’m so happy when they’re in season and I’m sad when the season ends; when I eat them I can almost taste the Sicilian summer sun, mid winter. When I saw Didi’s recipe for an almond cake with blood oranges I just knew I had to make it. Didi, a Dutch lady with a love for Spanish things and recipes, uses wheat flower and refined sugar in her recipe, so I modified it to make it paleo-friendly. I took this cake on a visit to my sister and we all had seconds….and thirds…it was so good! We just couldn’t stop eating it. So make at own risk 🙂 (although you might have to wait until next year, ‘cause I made it with the last blood oranges of the season!).

  • 3 – 4 blood oranges (mine were very small, so I had to use 6 of them)
  • zest of 1 of the blood oranges (if they’re organic)
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 tbsp butter (or ghee or coconut oil)
  • 6 eggs, separated
  • 150 gr honey, melted
  • 300 gr almond meal
  • 50 gr tapioca starch(or arrowroot)
  • 1 teaspoon sodium bicarbonate
  • 1 tablespoon orange blossom water
  • juice of 1 blood orange

For the syrup:

  • juice of 2 blood oranges + zest of 1
  • 100 gr honey
  • 1 cinnamon stick

Preheat the oven to 170°C (340°F). Line a 9×9 inch (20×20 cm) cake tin with parchment paper and coat the bottom with the butter and maple syrup.

Cut of the peel of the oranges (including the white inner peel), then thinly slice the oranges. Cover the bottom of the cake tin with the orange slices.

Whisk the egg whites and when they’re almost stiff add half the honey (75 gr), whisk until they are completely stiff.

In another bowl whisk the yolks with the other half of the honey. Add the zest, orange blossom water, juice of 1 blood orange and mix well. Add this mixture to the egg whites and start folding in. Add the almond meal, tapioca starch and sodium bicarbonate and fold it in carefully.

Pour the batter in the cake tin, carefully spreading it over the orange slices. Bake in the oven for 35 – 45 minutes: test with a toothpick as of 35 minutes, if the toothpick comes out clean the cake is done.

In the meantime make the syrup: put the juice of 2 blood oranges, zest of 1, cinnamon stick and honey in a saucepan, bring to a boil and let it reduce for about 10 minutes on medium-low. Let it cool to room temperature and remove the cinnamon stick.

Put the cake on a rack with the orange slices up and let it cool slightly. Poke several holes in the cake with a skewer or toothpicker. Gently pour the syrup over the cake. let it cool completely.

Ik ben dol op bloedsinaasappels. Echt waar. Ik ben er GEK op. Elk jaar ben ik weer blij als het seizoen begint en verdrietig als het eindigt; als ik een bloedsinaasappel eet proef ik gewoon de Siciliaanse zomerzon, midden in de winter. Toen ik Didi’s recept voor amandelcake met bloedsinaasappel voorbij zag komen wist ik dat ik die moest maken. Didi, een Nederlandse met een voorliefde voor alles wat Spaans is, gebruikt tarwebloem en geraffineerde suiker in haar recept, dus heb ik het aangepast om het “paleo” te maken. Ik nam deze cake gisteren mee op bezoek bij mijn zus en we namen allemaal nog een 2de stuk….en een derde…zo lekker was hij! We konden niet stoppen met er stukjes af te snijden en op te eten. Dus geheel op eigen risico maken 🙂 (al zal je misschien wel tot volgend jaar moeten wachten, want ik heb ze echt wel met de laatste bloedsinaasappels van het seizoen gemaakt!).

  • 3 à 4 bloedsinaasappels (ik had er hele kleintjes, dus ik heb er een 6-tal gebruikt)
  • zeste van 1 bloedsinaasappel (als het biologische zijn!)
  • 1 eetlepel esdoornsiroop
  • 1 eetlepel boter (of ghee of kokosolie)
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 gr honing, vloeibaar gemaakt
  • 300 gr amandelmeel
  • 50 gr tapioca
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • sap van 1 bloedsinaasappel

Voor de siroop:

  • Sap van 2 bloedsinaasappels + rasp van 1
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gr honing

Verwarm de oven voor op 170°.

Bekleed een bakvorm van 20×20 cm met bakpapier en besmeer de bodem met de boter (of ghee/kokosolie) en esdoornsiroop.

Verwijder de pel (buitenste, maar ook de witte, binnenste pel) van de sinaasappels met een gekarteld mes en snijd ze in dunne plakjes. Verdeel ze over de bodem van de bakvorm.

Klop met een garde de eiwitten tot sneeuw, voeg de helft (75gr) van de honing toe en klop verder tot pieken.

Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de honing, roer er de sinaasappelrasp, oranjebloesemwater en sap van 1 bloedsinaasappel onder. Voeg dit bij de eiwitten en hef er voorzichtig onder. Voeg dan het amandelmeel, tapioca en bicarbonaat toe en hef dit alles voorzichtig onder de eiwitten. Verdeel het beslag over de sinaasappelschijfjes in het bakblik. Zet 35 à 45 minuten in de oven en test met een satéprikker of de cake gaar is: als de prikker er schoon uitkomt is de cake gaar.

Maak ondertussen de siroop: doe het sap van 2 bloedsinaasappels, rasp van 1, 1 kaneelstokje en 100 gr honing in een steelpannetje. Laat een 10-tal minuten inkoken op middel-laag vuur, tot een dikke siroop. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en verwijder het kaneelstokje.

Haal de cake uit de bakvorm en leg hem met de sinaasappelschijfjes naar boven op een rekje. Laat volledig afkoelen. Prik met een satéprikker gaatjes in de cake en schenk de siroop over de cake.

1 reactie op “Torta de almendra y naranja sanguinaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.