Death by chocolate

Death by chocolate

Dit is een hemelse (maar zware) taart die je gasten van hun sokken zal blazen; ze zullen niet eens merken dat hij granenvrij is. Hij ziet er misschien klein uit maar is zeker genoeg voor 10 personen, want met een klein stukje heb je al genoeg, zeker na een etentje. Ik gebruik boter om te bakken, omdat we er in mijn gezin goed tegen kunnen. Ik heb deze taart niet met kokosolie gemaakt (ik reageer helaas allergisch als ik teveel kokosproducten consumeer) dus ik weet niet of dat een goede vervanger is. Wie het wil proberen mag me altijd laten weten hoe hij dan is! Je kan de boter in de fudge wel vervangen door reuzel of spekvet. Dat heb ik al eens gedaan (zie hier) en het is erg smakelijk, zoet en lichtjes zout. Ghee werkt ook prima. Begin best een dag op voorhand om deze taart te maken.

Death by Chocolate

Death by chocolate
Recept Afdrukken
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Death by chocolate
Recept Afdrukken
Porties
8 personen
Porties
8 personen
Ingrediënten
Chocoladebiscuit
Fudge
Ganache
Porties: personen
Instructies
Chocoladebiscuit
  1. Verwarm de oven voor op 175°C Leg een stuk bakpapier op 1 of 2 bakplaten (ik heb een oven van 90 cm breed en had met 1 bakplaat genoeg, heb je dat niet gebruik dan 2 bakplaten van 45 cm).
  2. Smelt de boter en chocolade in een pan met dikke bodem op laag vuur, roer regelmatig zodat de chocolade niet aanbrandt! Laat even afkoelen.
  3. Klop de eieren en kokosbloesemsuiker op hoge snelheid tot ze ongeveer verdubbelt zijn in volume. Voeg de koffie, de gezeefde cacao en het zout toe en meng kort. Voeg het chocolade/botermengsel toe en roer tot alles gemengd is.
  4. Giet het beslag in de bakplaten en bak 20 à 25 minuten in de oven, tot een tandenstoker er bijna droog uitkomt: de taart mag nog licht vochtig zijn maar niet meer echt nat.
  5. Laat het gebak 10 minuten afkoelen op de bakplaat, snijd er dan 3 cirkels uit van 20 cm doorsnee (als je 2 bakplaten gebruikt snijd je 1,5 cirkel uit elke plaat; gebruik de 2 halve cirkels als middelste deel van de taart). Laat de cirkels op een rekje afkoelen.
Fudge en opbouw
  1. Smelt de boter in een pan met dikke bodem, voeg de esdoornsiroop toe en breng het zachtjes aan de kook. Laat het 5 minuten zacht pruttelen, roer regelmatig.
  2. Voeg de kokosmelk al roerend toe; voorzichtig, want de karamel is heet! Breng terug aan de kook en laat zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen, tot de karamel wat ingedikt is. Roer regelmatig.
  3. Doe ondertussen de gehakte chocolade in een kom die tegen de warmte kan. Giet de karamel over de chocolade en laat 1 minuut rusten zodat de chocolade kan smelten. Roer tot een homogene massa. Laat afkoelen tot de fudge bijna op kamertemperatuur is.
  4. Leg de eerste cirkel van de taart (op een rond stuk karton dat net iets kleiner is van diameter) in een taartring op een rooster. Giet de helft van de fudge hierop en spreid het met een spatel uit.
  5. Leg de 2de cirkel (of 2 halve cirkels) hierop en giet de rest van de fudge hierop, spreid de fudge uit met een spatel. Leg nu de 3de cirkel taart hierop en druk zachtjes aan. Zet de taart een nacht in de koelkast.
Ganache en afwerking
  1. Doe de chocolade in een kom die tegen de warmte kan. Breng de kokosmelk aan de kook (in een pannetje of microgolfoven) en giet deze over de chocolade. Laat het een paar minuten staan, roer dan alles door elkaar tot een glanzende ganache.
  2. Haal de taart uit de koelkast en verwijder de ring. Zet de taart (op het karton) op een rooster. Giet de ganache over de taart en gebruik een spatel om de ganache over de hele taart te verdelen. Zorg er ook voor dat de zijkanten volledig bedekt zijn met ganache. Zet de taart terug in de koelkast tot de ganache opgesteven is.
  3. Zet de taart nu op een mooi bord en werk af met chocolade schilfers. Haal de taart minstens 30 minuten voor opdienen uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kan komen.
Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 comments on “Death by chocolateAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.