Glutenvrije miso noedelsoep

Glutenvrije miso noedelsoep

Een tijd terug zag ik samen met de jongens een aflevering van The Hairy Bikers Asian Adventure. In die aflevering leerden Si en Dave hoe miso gemaakt werd en bereidden ze ‘Miso baked black cod‘. Ik vond het erg leerrijk om te zien hoe de miso gemaakt wordt, leuk ook om te zien dat er blijkbaar zelfs een soort van “kook-avonden” georganiseerd werden waar jonge mensen terug zelf traditionele fermenten als miso, maar ook kimchi leerden maken. Sinds die aflevering wilden de zonen dat ik het recept van de vis met miso wou maken, en dat heb ik ondertussen al een paar keer gedaan. Sindsdien zijn de zonen stapelgek van miso. En zeurden ze al een tijd om eens miso noedelsoep te maken. En jongste zoon, die een bloedhekel heeft aan spinazie, courgettes, taugé en prei heeft ZONDER klagen en MET veel smaak zijn bord leeg geslurpt!

Miso wordt gemaakt door sojabonen (en dikwijls ook rijst, gerst of andere granen) te laten fermenteren met Aspergillus oryzae. Nu zijn sojabonen normaal gezien niet paleo (peulvruchten, dikwijls GMO), maar ik vind dat gefermenteerde voedingswaarden een meerwaarde hebben. Door fermentatie worden de meeste ‘schadelijke’ stoffen uit de peulvruchten verwijderd. Japanners, grootgebruikers van (vooral gefermenteerde!!!) soja staan erom bekend dat ze heel oud worden – en vooral: in goede gezondheid oud worden. Maar niet alle miso is glutenvrij. Lees dus goed het etiket en ga voor een miso die uitsluitend van soja en (bruine) rijst gemaakt is. Ik gebruikte voor dit recept een bruine miso, maar voor een zachtere, fijnere smaak kies je beter voor witte, shiro miso. Ik gebruik in dit recept ook Tamari soja saus: deze wordt ook uitsluitend gemaakt van soja, zonder tarwe.

Miso noedelsoep

Glutenvrije miso noedelsoep
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
8 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
8 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Glutenvrije miso noedelsoep
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
8 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
8 personen 10 minuten
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Verhit de vetstof in een soepketel of grote wok. Fruit de preiringetjes, wortelschijfjes en paprikareepjes tot ze glazig worden.
  2. Voeg de courgettes en geraspte gember toe en laat even meestoven.
  3. Voeg de miso pasta en tamari toe en genoeg bouillon om de groenten ruim onder te zetten. Breng aan de kook en laat 10 minuten op zacht vuur garen.
  4. Voeg de sojascheuten, vis in blokjes en de noedels toe. Laat nog 5 minuten pruttelen.
  5. Voeg de spinazie of warmoes toe en laat slinken.
  6. Serveer in diepe borden, bestrooid met geroosterde sesamzaadjes.
Notities

Jongste zoon en ikzelf hadden er pret in om deze noedelsoep met eetstokjes te eten (en de bouillon nadien op te slorpen), maar als je hier niet zo handig mee bent zijn een lepel en vork onmisbaar 🙂 .

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 reacties op “Glutenvrije miso noedelsoepVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.