De laatste maanden had ik geregeld last van mijn darmen, en het werd erger en erger tot ik vorig weekend nog amper normaal kon functioneren door de krampen in mijn buik. Doordat mijn buik zo opgezwollen was leek ik wel meer dan 6 maanden zwanger en ik voelde me helemaal niet goed. Hoge tijd dus om mijn eetpatroon nog eens aan te pakken en eens iets anders te proberen. Ik ben begonnen met een low-FODMAP versie van paleo. In de praktijk wil dat zeggen dat melkproducten (griekse yoghurt, rauwe melk) weer een no-no zijn, alsook bepaalde soorten groenten en fruit en ALLE zoetmiddelen. Het wil ook zeggen dat ik geen ui of knoflook eet, want vooral deze staan op de “verboden” lijst. De meeste van mijn kruidenmengsels bevatten ui en/of knoflookpoeder (ik ben er gek op!), dus moet ik mijn kruidenmixen terug maken zonder deze 2 laatsten. Voor het moment gebruik ik gewoon mijn losse kruiden en specerijen en voeg ze “naar smaak” en op gevoel toe. De eerste uitdaging was een stoofpot maken zonder uien of knoflook. Ik denk dat het gelukt is 🙂 . Laat ons zeggen dat er borden werden schoongelikt ? .
- 1 kg rundsvlees in blokjes gesneden
- 2 wortelen in schijfjes gesneden
- 1 rode paprika in blokjes
- 500 ml passata
- bottenbouillon
- 2 eetlepels kurkuma
- 2 eetlepels zoete paprika
- 1 eetlepel ancho chilivlokken of chilipeper als je van pittig houdt
- zeezout
- Doe alles in de slowcooker voeg genoeg bouillon bij tot het vlees bijna onderstaat. Meng even door.
- Zet de slowcooker aan en laat 6 à 8 op de lage stand sudderen.
- Ga werken, of shoppen, of een terraske doen en als je thuis komt is het avondeten zo goed als klaar. Hoe heerlijk makkelijk is dat?
- Serveer met (bloemkool) riijst en een slaatje. Vergeet je bord niet af te likken.
Low-FODMAP maar wel met bloemkool serveren? Beetje vreemde combinatie, aangezien bloemkool ook op de ‘no-no’ lijst staat