Caponata

Caponata

Jaren geleden volgde ik, samen met mijn moeder, eens een kookworkshop met Siciliaanse koks. We maakten er caponata, een typisch Siciliaans bijgerecht, maar het was zo ingewikkeld om te maken dat we het nadien nooit meer geprobeerd hebben.

Deze zomer ging één van de zonen op vakantie naar mijn ouders in Sicilië. Ze maakten een daguitstap naar de Etna en de zoon kocht me er een souvenir: een boek met culinaire verhalen en recepten van de Zuid-Italiaanse zeeën. Hierin vond ik inspiratie voor een makkelijke maar oh-zo-lekkere versie van dit heerlijk gerecht. Het boek heet ‘Polpo e Spada’, de Engelse titel (het is volledig tweetalig) is ‘Catch of the Day’. Een prachtboek met mooie foto’s en verhalen, maar helaas zijn de meeste recepten met vis en/of zeevruchten die in onze regio niet te vinden zijn. En het recept ‘zuppa di cozze’ (mosselen in tomatensaus, niet echt een soep zoals de Italiaanse naam laat vermoeden) zoals ze in Sicilië wordt geserveerd in vele restaurants stond er helaas ook niet in, nog steeds op zoek dus.

Ik serveer uiteraard een stuk vis bij de caponata.  Zwaardvis zou ideaal zijn, maar helaas niet altijd betaalbaar te vinden hier. Gegrilde tonijn is ook lekker (en kan je dikwijls in de diepvries vinden). Maar eender welke andere geroosterde vis is lekker.


Caponata
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4 uur
Caponata
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4 uur
Porties Prep Tijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
30 minuten 4 uur
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Was de aubergines en snijd ze in grove stukken. Leg ze in een vergiet en bestrooi met het zeezout. Zet een pot op de aubergine die net iets kleiner is dan het vergiet en vul de pot met water. Laat de aubergines 1 uur staan uitlekken. Spoel de aubergines af (met het water uit de pot), en dep de blokjes met keukenpapier of een handdoek droog.
  2. Zet een (gietijzeren) pan met dikke bodem op middelhoogvuur, doe er 2 eetlepels olijfolie in en verhit de pan. Voeg de knoflook en de aubergineblokjes toe en bak ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn. Roer regelmatig om. Doe de aubergineblokjes in een diep bord met wat keukenpapier (om het overtollige vet op te vangen).
  3. Verhit de overige 2 eetlepels olijfolie in de pan en voeg de uienringen en de selder toe, laat even fruiten. Voeg de kerstomaatjes, de olijven en de kappertjes toe, en een half glas water. Roer door en laat sudderen tot het meeste vocht verdampt is. Roer regelmatig om.
  4. Strooi 1 eetlepel suiker (of honing) over de groenten en blus met de witte wijnazijn. Roer om en laat nog kort even mee sudderen. Proef even of de zoetzure smaak goed zit voor jou, kruid eventueel bij met wat zout en zwarte peper.
  5. Voeg de aubergines terug toe, roer goed om en laat even mee terug doorwarmen.
  6. Doe de caponata in een schotel en laat ze minstens 2u afkoelen. Bestrooi vlak voor het serveren met pijnboompitjes en eventueel gedroogde gezouten kappertjes (zie nota).
Notities

Je kan de caponata ook een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren. Laat hem dan voor het serveren een uurtje op kamertemperatuur komen.

Gedroogde gezouten kappertjes vind je hier: https://www.pit-pit.com/kappertjes.html. Ik vind ze erg lekker, ook als knabbeltje als ik zin heb in iets zout.

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

0 reacties op “CaponataVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.