Bottenbouillon

Bottenbouillon

Aangezien we geen “verwerkte voedingsmiddelen” meer kopen, “doen” we ook niet meer aan bouillonblokjes. Maar soep maken met enkel groenten, water en kruiden/specerijen is nu niet erg smaakvol. Dus neem ik elke gelegenheid om een flinke pot beenderbouillon te maken. Wij eten minstens 1 keer per week kip, en meestal wil dat zeggen dat ik 2 grote kippen in de oven braad. I.p.v. de rug en alle beenderen en kraakbeen daarna weg te gooien, trek ik er een geweldig lekkere bouillon van! Het is zo makkelijk, een kind kan de was doen. Ik trek niet alleen bouillon van kippenkarkassen, maar ook bv. van de botten en kraakbeen die in de loop van de weken overblijven van steak, mergpijpjes van de ossobuco enz. – als je niet direct genoeg beenderen hebt kan je de botten ook invriezen tot je er genoeg hebt. Het belangrijkste is dat je echt kiest voor goede kwaliteit botten: kippen die vrij buiten mochten rondlopen, grasgevoerde runderen, varkens en schapen die vrij buiten hun eigen kostje bijeen mogen rapen. Tegenwoordig trek ik de bottenbouillon in een grote ketel (10 liter) op mijn inductie kookplaat, maar het kan ook in de slowcooker.

bottenbouillon

Bottenbouillon
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 ketel vol 10 minuten
Kook Tijd
72 uur
Porties Prep Tijd
1 ketel vol 10 minuten
Kook Tijd
72 uur
Bottenbouillon
Recept Afdrukken
Porties Prep Tijd
1 ketel vol 10 minuten
Kook Tijd
72 uur
Porties Prep Tijd
1 ketel vol 10 minuten
Kook Tijd
72 uur
Ingrediënten
Porties: ketel vol
Instructies
  1. Prik de kruidnagels in de uien.
  2. Doe alle ingrediënten in de grootste soepketel die je hebt (of de slowcooker) en bedek met koud water.
  3. Breng aan de kook (als je een slowcooker gebruikt: zet deze dan 2u op hoog). Zet daarna de kookplaat zo laag dat de bouillon amper pruttelt (of zet de slowcooker op laag).
  4. Laat 48 à 72 uur trekken. Ja, zo lang! Zo ben je zeker dat alle vitaminen en mineralen uit de botten in je bouillon terecht komen.
  5. Laat afkoelen en zeef de bouillon. Doe in diepvriesdozen en vries in.
  6. Laat 1 doos in je koelkast staan, zodat je die kan gebruiken om in gerechten toe te voegen als stoofvocht. Of om eens een kop van te drinken als je honger hebt.
Notities

Voor Auto-immuun Paleo: laat de zaden (peperkorrels, kruidnagels) weg en voeg eventueel nog wat groene kruiden toe.

De appelazijn zorgt ervoor dat er flink wat mineralen uit de botten getrokken worden, zodat deze bottenbouillon echt wel als "superfood" kan doorgaan!

Deel dit Recept
Mogelijk doorWP Ultimate Recipe

2 reacties op “BottenbouillonVoeg die van jou toe →

    1. Zelf maak ik 2-wekelijks een flinke ketel, waarvan ik de bouillon in porties invries, maar dit kan wel een mooie oplossing zijn voor sommige mensen (bv. als ze zelf niet aan grasgevoerde botten kunnen komen)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.